Aracın tüm LPG dönüşüm işlemlerini bitirdikten sonra minimum LPG tüketimi ile güvenli bir şekilde aracı kullanmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat ederek güvenli bir sürüş deneyiminin yanı sıra aracınızın ve LPG sisteminizin uzun süre üstün performans ile kullanma şansını da elde edersiniz.
Otogaz Dolumu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diğer yakıt türlerinde de olduğu gibi otogaz dolumu yapılmadan önce motorun durdurulması ve aracın hareket etmesinin önlenmesi ve güvenliğin sağlanması için el freninin de çekili olduğundan emin olunması gerekmektedir.
Dolum başlamadan önce mutlaka topraklama pensinin araca bağlanması ve otogaz dolumu süresince bağlı kalmasına dikkat edilmelidir.
Diğer yakıt türlerinde olduğu gibi otogaz dolumu yapıldığı esnada sigara içilmemesi ve cep telefonu kullanılmaması hatırlanmalıdır.
Araçta otogaz dolumu yapılması için bulunan plastik kapağın sadece dolum için açılmasına ve diğer zamanlarda kapalı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Otogaz alımı sırasında lpg şamandırasının zarar görmemesine dikkat edilmelidir. LPG tanklarının güvenli bir şekilde kullanılması için en fazla % 80’nin dolu olması gerekmektedir. Bu sebeple de şamandıralar buna göre ayarlanmaktadır. Tankı daha fazla doldurmak için aracı sarsma, sallama gibi hareketlerden kaçınılması, LPG sisteminde herhangi bir sorun yaşanmasının da önüne geçecektir.
LPG sisteminin ve aracın performansının korunması için tercih edilen otogazın da önemi büyüktür. Bu sebeple de her zaman kaliteli bir otogaz markasının tercih edilmesi gerekir. Kaliteli otogaz, filtrasyonu iyi yapılmış ve en az 89 MON’a (Motor Oktan Numarası) sahip olan otogazlardır. Filtreleme işlemi iyi yapılmayan otogazın kullanılması durumunda ise filtrelerin tıkanması söz konusu olacağı için araçta problem yaşanmasına neden olacaktır.
Araç Bakımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araçların performanslarını kaybetmemeleri ve problem çıkartmaları için yakıt türünden bağımsız olarak düzenli bakımlarının yaptırılmaları gerekmektedir. Bu durum LPG dönüşümü yapılmış araçlar için de geçerli olmaktadır. Düzenli bakım masraflarından kaçınmak ya da bu bakımları aksatmak ileride daha büyük maliyetleri olan araç arızaları ile karşılaşmalarına neden olmaktadır. Bu bakımların aksatılmadan yapılması ile hem yakıt sarfiyatının optimum düzeyde kalması hem de olası problemlerin önlenmesi sağlanmaktadır.
Aracı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Özellikle karbüratörlü araçlarda, LPG dönüşümü yahpılan araçların ilk çalıştırılması ve kapatılması esnasında gaz kokusunun duyulabilir.
Sıralı enjeksiyon sistemine sahip olan araçlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Gaz kokusunun duyulması, gaz kaçağı ihtimalinin göz önüne alınmasını gerektirmektedir. Kaçaktan şüphelenilmesi durumunda ise araçta sigara içilmemelidir. Ayrıca aracın tüm elektrik ve motor aksamları kapatılarak en kısa süre içerisinde gaz kaçak kontrolü için yetkili LPG servisine götürülmesi gerekir. Ayrıca kaçak ihtimali söz konusu olduğunda LPG’nin cilt ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Aksi halde ciltte soğuk yanıklarına neden olacaktır.
Sıralı sistem olmayan araçların belirli aralıklarla benzin ile çalıştırılmaları önerilmektedir. Ayrıca benzin deposunun her zaman % 25’nin (çeyrek depo) benzin ile dolu olmasına da dikkat edilmesi gerekir.
Aracın uzun süre kullanılmayacağı durumlarda, multivalf üzerinde yer alan manual açma-kapama vanasının kapatılması gerekmektedir.