Otogaz Sistemleri Detaylı İnceleme

 

Sağlamış olduğu birçok avantaj ile dünyada en çok tercih edilen yakıtlardan birisi olan LPG ülkemizde de her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir. Özellikle binek otomobillerde sağlamış olduğu yakıt tasarrufu ve uygun fiyatı ile dikkatleri daha fazla üzerine çekmekte bu sebeple de sadece 2. el değil sıfır otomobillerde dahi tercih edilmeye başlamıştır. LPG kullanımının araç içinde birçok faydası bulunmaktadır.

 

Bu sistemlerin işleyiş dinamikleri vardır, bunlara değindik; bu ayrıntıları okurken fikir sahibi olabilirsiniz. Bununla beraber LPD dönüşümü yaptırmak istediğinizde yetkili firma ile tüm detayların üzerinden dikkatlice geçmek gerekir.

Arabanız İçin En Uygun LPG Dönüşüm Sistemi Hangisidir?

 

Aracınızın mevcut yakıtını otogaz sistemleri ile değiştirmeye karar verdiğinizde karşınıza çıkacak ilk ve en önemli soru elbette ki aracınız için en uygun sistemin hangisi olduğudur. Çünkü her aracın farklı teknik özellik ve donanımları bulunmaktadır. Bu sebeple de farklı özellikleri taşıyan otogaz sistemlerinin doğru bir şekilde projenlendirilerek aracınıza uygulanması gerekir.

 

Bunun için de öncelikle çalışacağınız kişilerin aracınızın motor özellikleri çok iyi bir şekilde bilmesi gerekir. Daha sonrasında ise motorun ihtiyaçlarına en uygun LPG sistemi kullanılmalıdır. LPG sistemi tercihi yapılırken ise programı, yazılımı, enjektör hızı, kalitesi ve regülatör farklılıkları göz önüne alınmalıdır. Araca uygun olarak seçilmiş olan otogaz sistemleri aracın performansının düşmesine sebep olmayacağı gibi kullanıcılarının tasarruf yapmasını da sağlayacaktır.

Otogaz Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?

 

Günümüzde birbirinden farklı özelliklerde araçlar bulunmaktadır. Bu sebeple de LPG kitleri de çeşitlilik göstermektedir. Otogaz sistemleri temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrımın temel sebebi ise araçların atmosferik motorlu ve direkt enjeksiyonlu olarak temel olarak ikiye ayrılmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca araçların sahip oldukları silindir sayıları da seçilecek olan otogaz sistemleri üzerinde etkilidir. LPG sistemlerinin çeşitlenmesinin sebebi ise silindirler içerisinde yakıt alma yöntemleri ile alakalı olmaktadır.

Tek Noktadan Mikserli LPG Yakıt Sistemleri

 

Karbüratörlü ve enjeksiyonlu araçlar için uygun olan tek noktadan mikserli LPG yakıt sistemleri depoda bulunan LPG’yi sıvı olarak aldıktan sonra, buharlaştırıcı tarafından gaz haline getirir ve sonrasında karbüratör üzerindeki miksere gönderilir ve motora ulaştırılır. Tek noktalı mikserli LPG yakıt sistemleri özellikle eski tip yakıt enjeksiyonuna ve karbüratörlü araçlara uygun olmaktadır. Bunun yanında bu sistemde LPG püskürtme enjektörü bulunmamaktadır.

Çok Noktadan Enjeksiyonlu LPG Sistemleri

 

Bu otogaz sistemleri mikserli olan sistemlerden farklı olarak mikser bulundurmazlar. Mikser yerine gaz enjektörü yer almaktadır. Bu sebeple de emme manifoldları üzerinde uygun noktalardan gaz giriş delikleri açılır ve gaz ayrı ayrı olarak silindirlere ve buna bağlı emme subaplarına gönderilir.

 

Çok noktadan Enjeksiyonlu LPG sistemleri sahip olduğu teknik özelliği sebebiyle sürekli olarak silindirlere gaz halindeki LPG’yi püskürtürler. Motorun çalışması için gerekli olan hava ve yakıt karışımının sağlanması için ise elektronik ölçüm özelliğine sahip olan bir cihaz kullanılır.

 

Çok noktadan enjeksiyonlu LPG sistemlerinin en önemli özelliği püskürtmeyi sürekli olarak sağlamasıdır. Bu sebeple de sıralı otogaz sistemlerinden farklıdır.

 

Çok Noktadan Sıralı Lpg Sistemleri

 

Çok noktalı sıralı LPG sistemlerde, her bir silindir için ayrı ayrı gaz halindeki LPG püskürtülmektedir. Bu püskürtme işlemi ise motorun çalışma prensibine bağlı olarak sıralı olarak kesik kesik gerçekleşmektedir. Püskürtmenin süresi ve ne zaman gerçekleşeceği ve miktarı ise motorun beyninden bağımsız olarak belirlenir.

 

Sıvı LPG Yakıt Sistemi

 

Otogaz sistemleri içerisinde en yeni sistem olan sıvı LPG yakıt sistemi aynı zamanda en son teknolojik özelliklere de sahip olmaktadır. Sıvı LPG yakıt sistemlerini sıralı ve çok noktadan enjeksiyonlu sistemlerden ayıran en büyük özelliği ise LPG enjektörlerinin bulunmamasıdır. Bu sebeple de sıvı LPG yakıt sistemi motorda hali hazırda var olan benzin enjektörlerini kullanmaktadır. Bu sebeple de kullanılan yakıt sıvı haldeki LPG olmaktadır. Çünkü motorlarda bulunan mevcut enjektörler sıvı benzin yakıtını püskürtmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Sıvı LPG yakıt sistemlerinin bu özelliğinden dolayı da emme manifoldunun delinmesine gerek kalmaz ve motor işlem görmemiş olur.

 

Direkt enjeksiyonlu (DI) LPG Yakıt Sistemi (BRC Maestro)

 

Direkt enjeksiyonlu benzinli motora sahip araçların LPG dönüşümünde kullanılır. Sıralı sistemlerde olduğu gibi LPG, gaz fazında motora gönderilir. Sistem; motorun yapısı gereği çok az miktarda benzin de kullanmaktadır. Hem tüketim, tasarruf değerleri hem de performans olarak Direkt enjeksiyonlu benzinli motora sahip araçların LPG dönüşümünde öncüdür.

 

Aracıma En Uygun Otogaz Sistemi Hangisi?

 

Aracınızın yakıt sistemini değiştirmek istiyor ancak sıralı sistem lpg fiyatları ve aracınız için en uygun sistemler konusunda kafanız karışıyor ise o zaman öncelikle aracınızda bazı özelliklerin bulunup bulunmadığına dikkat etmeniz gerekir. Bunun içinde otogaz dönüşümünü gerçekleştirmeden önce aracınızın motor tasarım ve karakteristik özelliklerine dikkat edilmesi gerekir.

 

Diğer bir yandan fosil yakıt kullanılan tüm araçlarda otogaz sistemleri kullanılmaktadır. Ancak mazot ile çalışan araçlarda istenilen verim ve yakıt tasarrufu sağlanamadığı gibi aynı zamanda sıralı sistem lpg fiyatları açısından da son derece pahalı olduğu için genellikle tercih edilmemektedir.

 

Otogaz Dönüşümü Nasıl Yapılır?

 

Otogaz dönüşümü genellikle bir gün içerisinde tamamlanmaktadır. Uygulama süresi 4 ile 6 saat arasında değişen işlem sırasında önemli olan güvenilir bir firma ile çalışmak ve aracınız için en uygun sistemi belirlemektir. Diğer bir yandan aracın teknik özelliklerine ve kullanılacak olan sisteme göre süre değişkenlik göstermektedir.

 

Otogaz Dönüşümü Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

LPG dönüşümünü gerçekleştirdikten sonra işlemin mutlaka ruhsata işlenmesi gerekir. Bunun için de işlemin gerçekleştiği firmadan fatura ve proje evraklarının eksiksiz olarak alınması gerekir. Dönüşümden sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise değişikliğin sigorta şirketine bildirilmesidir. Aksi halde oluşacak bir sorunda sigorta teminatı karşılamayabilir.

 

LPG kullanımı sırasında periyodik araç ve LPG bakımlarının da ihmal edilmemesi gerekir. Bunun yanında yapılacak bakımların yetkili servislerde yaptırılmasına dikkat edilmelidir.

 

LPG tankını bağlantı noktalarının da periyodik LPG bakımlarında kontrol edilmesi ve herhangi bir problemin tespit edilmesi durumunda müdahale edilmesi gerekir. Ayrıca LPG tankın %80 oranında sıvı LPG ile doldurulması ve %20’lik kısmının gaz olarak kalması gerekir.

 

LPG tanklarının kullanım ömürleri 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak depoda herhangi bir paslanma ya da deformasyon fark edilmesi durumunda yetkili LPG servisine gidilmesi gerekir. Aynı durum herhangi bir sızıntının fark edilmesi durumunda da geçerlidir.

Otogaz Kullanımı Araca Zarar Verir mi?

 

Otogaz dönüşümü düşünen kişiler araçlarının uygunluklarını, sıralı sistem lpg fiyatları ve aracın performansını etkileyip etkilemeyeceği gibi konuları göz önüne alarak karar vermesi gerekir. LPG dönüşümünden sonra aracın performansında herhangi bir değişiklik yaşanmaz. Ancak bunun için kitlerin profesyoneller tarafından uygulanması ve sonrasında hassas bir şekilde kalibrasyonlarının yapılması gerekmektedir.

 

 

Mesaj Gönder
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?